Tratě z různých webů

Vyhledávání:
ODKAZY Klikněte zde pro rozvinutí mnoha dalších odkazů (kořen navigace)
Zrušené a zaniklé železnice v ČR Zrušené a zaniklé železnice v ČR
Vítám vážené návštěvníky na mém webovém portálu o zrušených železnicích v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.
Současnost vojenské vlečky na letiště Bechyně Současnost vojenské vlečky na letiště Bechyně
Historie této zajímavé jihočeské vlečky se začíná psát v roce 1952, kdy byla zahájena výstavba vojenského letiště Bechyně, ležícího v prostoru mezi obcemi Sudoměřice u Bechyně, Hodonice, Březnice a samotnou Bechyní (na opačném břehu řeky Lužnice).
Pňovany - Bezdružice Pňovany - Bezdružice
Jedna z nejhezčích západočeských lokálek
Krušnohorská železnice   Krušnohorská železnice
Seznámíte se zde nejen s historií tratě, ale i se současností, s obcemi a městy nacházejícími se v místech, kterými vede Krušnohorská železnice. Další zajímavou podstránkou jsou plánované akce nejen přímo na trati, ale i v její bezprostřední blízkosti, kdy je třeba využít do místa konání železnici. V tipu na výlet se celoročně seznámíte se zajímavými tipy na výlet ať pěší, cyklistický či na lyžích s použitím zdejší železnice.
Choceň - Broumov Choceň - Broumov
Počátkem druhé poloviny 19. století se objevují první myšlenky na stavbu trati, která měla spojovat sever Evropy od Baltského moře s jihem Rakousko - Uherska, tím umožnit dopravní obsluhu místnímu již existujícímu průmyslu a pomoci rozvoji nových center. Tuto myšlenku podporovala zejména vláda Pruská, zatím co vídeňští představitelé se k projektům stavěli odmítavě a realizaci odkládali na neurčito. Nedostatečně vybudovaná železniční síť v mocnářství byla i jednou z příčin porážky Rakousko - Uherska ve válce s Pruskem roku 1866. Vítězné Prusko se vrátilo k původní myšlence stavby trati a vzneslo své požadavky u vídeňské vlády.
Lipenka-různé Odkazy na různé zdroje na webu
Železnice na Podorlicku Železnice na Podorlicku
Třicet let muselo uběhnout od vykrystalizování první myšlenky na stavbu dráhy orlickým podhůřím až po okamžik, v němž se železnice prodrala údolím Divoké Orlice pod litickým hradem a údolím Tiché Orlice v Mladkově, nebo podél toku Metuje do Meziměstí.
Trati 201,224 Po vydání zákona č. 13 ze dne 25. 11. 1883 dochází k dohodě o tom, že stát postaví tratě: a) Jihlava – Horní Cerekev – Jindřichův Hradec b) Horní Cerekev – Pelhřimov – Tábor. V téže době probíhala jednání o další pro jižní Čechy důležité trati z Tábora do Písku a dále do Horažďovic a Domažlic. S vyměřováním trati Horní Cerekev – Tábor – Ražice se započalo 19. 8. 1986 a současně byly vykupovány pozemky pro vedení dráhy.
Zaniklé tratě v Česku iDnes.cz/MAGAZÍNY Seriál Zaniklé tratě v Česku vám představí známé i neznámé historické železniční tratě bývalého Československa.
Posázavský pacifik Posázavský pacifik
... vítáme Vás na internetových stránkách věnovaných tratím Posázavského pacifiku, konkrétně trati číslo 210 – Praha – Vrané – Čerčany (s odbočkou na Dobříš) a trati číslo 212 – Čerčany – Kácov – Světlá nad Sázavou...
Eulengebirgsbahn Eulengebirgsbahn
czyli nierealne marzenie jakie zrealizowano. Dziś chciałbym Wam opowiedzieć smutną historię pewnego niesamowitego przedsięwzięcia.Była połowa XIX w., gdy pierwszy raz pojawił się koncept połączenia kolejążelazną Dzierżoniowa z Nową Rudą.
Kolej Stołowogórska Kolej Stołowogórska
Jak już wspomniałem stacja kolejowa Ścinawka Średnia (dawniej Mittelsteine) była węzłową. To znaczy, że krzyżowały się tu szlaki żelazne z różnych kierunków. Oprócz, niegdyś magistralnej, Śląskiej Kolei Górskiej (Schlesische Gebirgsbahn; pierwszy pociąg wjechał tutaj z Kłodzka do Nowej Rudy w 1879 roku, rok później przedłużono trasę do Wałbrzycha) wyprowadzono z tutejszej stacji tor poprzez Tłumaczów do Otovic i dalej do węzłowych Mezimesti w 1889 roku. Ów fakt nadawał ścinawskiej stacji funkcje częściowo graniczne, gdyż Mezimesti jest miasteczkiem czeskim a podówczas austro-węgierskim. Zresztą do dziś w tym samym miejscu przebiega granica polsko-czeska.
Oslavy 160 let Severní dráhy císaře Ferdinanda Po stavbách koňských drah (České Budějovice - Linec a Praha - Lány) došlo u nás konečně v třicátých letech k budování první skutečné železnice - Severní dráhy císaře Ferdinanda. Myšlenku této dráhy na Moravě pojal profesor Póly technického ústavu ve Vídni a výborný znalec jáchymovských a ostravských dolů František Xaver Riepl. Roku 1829 zveřejnil návrh další koněspřežné dráhy, která by vycházela z Vídně a procházela Moravou do Bochnie v Haliči s odbočkami do Brna, Olomouce, Opavy a haličských solných dolů a skladišť. - PDF dokument
018 Choceň - Litomyšl 018 Choceň - Litomyšl
Místní dráha Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl
Carrilet de Sant Feliu de Guixols a Gerona Carrilet de Sant Feliu de Guixols a Gerona
Anglicky a španělsky: historie úzkokolejky spojující Gironu a Sant Feliu
Le Chemin de Fer de la Corse  C.F.C. Le Chemin de Fer de la Corse C.F.C.
Site d'informations indépendant sur les Chemins de Fer de la Corse Independant Website about Corsican railway
Burlinské jezero Na Burlinském jezeře v ruském Altajském kraji vedou koleje pod vodou. Vlak po nich vozí sůl, která se těží ze dna. Každoročně se jí vytěží 65 tisíc tun.